utvecklande medarbetarskap


 

I dagens föränderliga arbetsliv behöver inte bara ledare på alla organisatoriska nivåer utvecklas och utveckla. Ett aktivt medarbetarskap är en förutsättning för att verksamheten skall fungera väl och för att den skall klara av att anpassa sig till nya förutsättningar och krav.

Traditionellt har det varit så att ledaren ledde och medarbetarna utförde uppgiften men idag har ett helt nytt sorts medarbetarskap vuxit fram där medarbetarna är mer högutbildade, uppgifterna är mer komplexa, kräver mer ansvar och kompetens och ställer även högre krav på kommunikation mellan medarbetare och ledare då de förväntas samarbeta på ett annat sätt än tidigare. 

Ett utvecklande medarbetarskap med stor självständighet och stort ansvarstagande är därmed en viktig faktor för organisatorisk utveckling. För att nå en verksamhets mål är det angeläget att medarbetarna är delaktiga, engagerade och ansvarstagande, såväl på individ- som på gruppnivå. Som ledare måste man ge förutsättningar för att individen och arbetsgruppen ska kunna utvecklas och bidra till verksamhetsutvecklingen.

Ett utvecklande medarbetarskap handlar om hur vi förhåller oss till arbetsuppgifterna, till arbetskollegorna och till arbetsgivaren. Det betyder att medarbetarna tillsammans med chefen ska ta ansvar för de resultat som uppnås, för arbetsmiljön och för arbetsplatsen i sin helhet. Alla är medarbetare – och vissa medarbetare har ett ledaransvar.

Målet med utvecklingsinsatsen är att ledare och medarbetarna i organisationen får förståelse för vilka beteenden som leder till ett utvecklande medarbetarskap i linje med arbetsuppgifter, kollegor och arbetsgivaren. Syfte är att ni ska tillägna er ett gemensamt förhållningssätt och en kommunikation som bidrar till att såväl individ som organisation utvecklas i rätt riktning, på ett sätt som gynnar också dem ni ytterst är till för.

Utveckling av ledare i ledarskap ser de flesta som naturligt men få gör liknande satsning på medarbetare för att uppnå ett utvecklande och aktivt medarbetarskap. Det finns likaså mycket forskning om ledarskap, men betydligt mindre om medarbetarskap.

2022 gav Försvarshögskolan ut boken Utvecklande medarbetarskap – När medarbetarskap och ledarskap samspelar. I den summeras terori baserat på aktuella forskning samt praktisk erfarenhet. Försvarshögskolan har också tagit fram en samlad modell kring utvecklande medarbetarskap som även inkluderar en självskattning. Baserat på denna modell och forskning erbjuder Explica utifrån lång erfarenhet upplägg och utbildning i utvecklande medarbetarskap.